De bultrug – 3

Vorige week stond in de New York Times een artikel over een probleem waarmee wij tweevoeters onszelf kennelijk geconfronteerd zien nadat het voor vele levende schepsels als ‘Johannes’ te laat is: lawaai onder water. Laat deze woorden even bezinken: lawaai, onder water. Denk dan even aan de bultrug op ons Texelse strand. Denk dan even aan alle berichten die we tegenwoordig steeds vaker tegenkomen: aangespoelde zeehonden, dolfijnen, walvissen. Denk dan even aan sonarsystemen… Gaat er al een lichtje branden?

Oceaanbewoners, en met name walvissen gebruiken een hoogontwikkeld en verfijnd sonarsysteem om hun weg en elkaar te kunnen vinden in de grote oceaan.

Maar sinds wij mensen onze weg hebben gevonden naar de oceaan en ook onder het wateroppervlak ons gewin proberen te halen, gaat dat niet meer zo goed.

Duikboot sonarsystemen, booreilanden, scheepsmotoren die een compleet varende stad moeten voortbewegen, explosies. En ga zo maar door.

Conclusie: de mens is ook onder water bezig om de natuur voor ons eigen gewin te misbruiken en de natuurlijke balans op verwoestende wijze te verstoren. De biologische balans, die altijd perfect is, totdat de mens zich ermee gaat bemoeien. Vandaar al die aanspoelende bultruggen.

Het is om een bultrug van te krijgen.
Of om levertranen met tuiten te huilen.

.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

[+] kaskus emoticons nartzco

[+] Zaazu Emoticons Zaazu.com