Eigen rechter: de Entertoets als executieknop

stopbordEigen rechter spelen is fout, heel erg fout. Internettend Nederland als burgerwacht. Het verhaal van de mishandelde Shetland pony’s, en de heksenjacht op een mijnheer uit Alkmaar. Zijn leven is om, ongeacht of het door iedereen veronderstelde nou waar is of niet. Zelfs emigreren helpt niet meer, zolang iemand aldaar internet heeft. Je zult maar dezelfde naam dragen als een ‘heks’. Het is ineens alsof je Adolf Hitler heet! Jammer, dan?

Publiceren? Denk aan de gevolgen!
Mensen publiceren tegenwoordig te pas en te onpas namen van vermiste mensen, lelijke mensen, foute mensen, andere mensen. Kortom: men publiceert maar raak.
Zonder aan de gevolgen te denken. Dit is zo gevaarlijk! Hele families gaan eraan kapot.

Bevoegd?
Rechters moeten hun hele leven studeren om de juiste beslissingen te leren nemen. Die beslissingen nemen zij dan ook nog eens nadat er soms jaren van onderzoek aan vooraf zijn gegaan, en – jawel, daar komt ie! – door tal van bevoegde instanties. Boze sociale mediagebruikers vellen tegenwoordig vonnis van achter een computer of mobieltje. Nou ja, sociaal..? Zonder enige vorm van onderzoek veroordelen en berechten heet dat, niet meer en niet minder. In het wilde westen noemde men het: “lynchen”. En iedereen is het erover eens, dat dat barbaarse praktijken waren, daar zo lang geleden in dat ruwe westen. Wij doen dat gelukkig niet meer, zo met een touw, enzo. Wij zijn beschaafd. Wij doen dit op Facebook.

Dierenliefde maakt wreed
Als het over dieren gaat, zijn we pas echt licht ontvlambaar. Men verliest alle redelijkheid uit het oog, getergd door de aanblik van hulpeloze wezens en slechte daders. Foto’s van de verantwoordelijke duivel(s) worden getoond, zelfs naam en adres worden vermeld. Als je iemand goed wilt vernielen, volstaat een foto met bericht over dierenmishandeling. En let op: er hoeft maar één gek uw foto te gebruiken. De ergste nachtmerrie die iemand kan beleven! Maar wat nu, als de afgebeelde duivel in kwestie straks onschuldig blijkt te zijn? En wat doen we met mensen die stomvallig dezelfde naam dragen en letterlijk van niets weten? Allemaal verwoeste levens, een spoor van vernieling, en mogelijk zelfs letterlijk met de dood tot gevolg… Denkt u daaraan, wanneer u een bericht deelt? ‘Sorry’ helpt niet meer. Nooit meer.

En nu we het toch over hulpeloze dieren hebben: hoe hulpeloos is een ten onrechte beschuldigd en maatschappelijk vernield mens? Welke oplossing is er nog mogelijk wanneer iedereen je uitkotst en vernietigende artikelen tot in het einde der dagen blijven circuleren op het grote web? Ik zie voor die slachtoffers nog maar één uitweg. En daar wil ik liever niet aan denken..

Grappig? Reken maar..
Maar ook grappen kunnen behoorlijk veel kwaad aanrichten. Stelt u zich voor: een foto van u zelf, vergezeld van een verzonnen verhaal, waarin in geuren en kleuren uit de doeken wordt gedaan, dat u dol bent op appels. Als u toevallig niet van fruit houdt, er geestelijk niet tegen opgewassen bent, en hier tal van ‘grappen’ over moet aanhoren, kan dit uitgroeien tot een levenslang trauma. Het hoeft niet eens waar te zijn…

Het imago van crimineel: ook u?
Een imago opdoen is makkelijk. Een imago kwijtraken is onmogelijk. Eén goede grap en je komt nooit meer van de clownsuitstraling en lachend begroetende mensen af. Kan hardnekkig zijn. Of vervelend, als u eens niet in de stemming bent. Laat staan wanneer er vuige leugens over u zijn verspreid en mensen (in hun eigen ogen zeer terecht) verontwaardigd zijn! Zij zijn furieus en verliezen alle rede en wijsheid uit het oog. Ook wanneer de veronderstelde misdaad NIET uw werk was. Zie dan maar eens van dat criminele imago verlost te raken. En het verspreiden op internet gaat maar door. En door. En door…  Reality shows geven het verdorven voorbeeld.

Wat als morgen een verkrachter met uw naam op Facebook staat? Of iemand ‘grapt’ uw foto met ‘vermist’ eronder en u wordt voortdurend geraden zich te melden bij familie of politie? Of een boze ex-partner beschuldigt u van mishandeling? En de bloeddorstige schrijver roept: “Delen, mensen..!” Doen, toch?
Neen, driewerf Neen! Doe dat niet, ongelukkige! Je maakt een zootje brokken!

Levenslang – al dan niet schuldig
En vergeet niet: een relatief onschuldige grap kan een levenslange vogelvrijverklaring betekenen voor het sportieve slachtoffer. Voor iedereen, ook voor u. De filmpjes met de pony’s waren maar liefst 9 jaar geleden opgenomen. Let wel: het staat vanzelfsprekend buiten kijf, dat dit van een absolute verdorvenheid is. Maar het aantonen van schuld en het veroordelen van schuldigen is en blijft een taak van justitie. Burgerwachten en doe-het-zelf-rechters plaatsen zichzelf boven de wet. En eigenlijk dus ook buiten de maatschappij. Wat is crimineler?

Is er een oplossing?
Opsluiten, die delers. In het belang van de maatschappelijke veiligheid.
Of bent u misschien zelf delend burgerwacht en vindt u mij nu te kort door de bocht?
Vervelend? Spiegeltje, spiegeltje…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

[+] kaskus emoticons nartzco

[+] Zaazu Emoticons Zaazu.com