Fietsnavigatie Garmin – mijn bevindingen

Vakantie Dordogne – Dag 2: fietsnavigatie Garmin Edge704

Vandaag maar eens de fietsnavigatie ter hand genomen, met de bedoeling deze te leren kennen. De Garmin Edge 704 had ik vorig jaar gekocht en tot nu toe slechts gebruikt als (race)fietscomputer om ritgegevens en koersen vast te leggen.

 

Mijn ervaringen met de Garmin Zumo 660 waren zo teleurstellend geweest, dat ik die na volledige bestudering en zelfdoe her-installaties heb laten controleren door Waypoint Heerhugowaarden vervolgens heb weggegeven aan een vriend… Geinvesteerd: zo’n kleine 800 euro… en tijd, veel, heel veel tijd!

Zijn fietskaarten voor navigatieapparatuur gratis te vinden? Jawel!
Zoals gezegd: voor vertrek had ik nog snel even een site gevonden waar je GRATIS fietskaarten kunt downloaden van de halve wereld.

Opmerking: Waypoint (Garmin reseller) levert ‘alternatieve’ kaarten voor Garmin apparaten, dus: fietsen, motorrijden, wandelen enz.
Waypoint rekent 119,00 per kaart. En dan bevatten die nog fouten ook. Bij Kwadijk werd ik door de motorkaart doodleuk een weg ingestuurd die verboden was voor alle motorverkeer. En de Benelux fietskaart kent het 200 jaar oude fietspad langs de Zeddeweg – nabij Volendam – niet, stuurt je dus per fiets lachend de provinciale autoweg op, alwaar je volgens de borden écht niet mag fietsen!

Fietskaarten voor Dordogne in Frankrijk had ik in dit geval vóór mijn vakantievertrek netjes geprobeerd aan te schaffen, maar een snelle aankoop is er helaas niet bij op de website van onze dure Waypointvrienden. Ook de site van Garmin liet mij in de steek voor een snelle aankoop van bv. de City Navigator kaart.

Overigens ben ik kennelijk behoed door de voorzienigheid. Want op het forum werd – zo zag ik later – melding gemaakt van instinkers: kaarten downloaden vanaf de site kan alleen direct naar het apparaat. Dus om de kaart eerst op de pc te installeren (wat nu juist het uiteindelijke doel van gebruiker is voor het maken van routes, met behulp van Mapsource/ Basecamp), heb je vervolgens toch nog de DVD versie nodig. Leuke ontdekking, nadat je 40 euro voor de (dan overbodige) download hebt uitgeteld en alsnog die 94 euro moet neertellen, vóór je pas echt fijn je routes kunt gaan samenstellen.

En dan was daar kort geleden ook nog een mail, waarin Waypoint liet weten het fietskaartgebeuren uit handen te geven aan mijnheer Garmin zelf. Met daarbij het vriendelijke verzoek of je even een nieuwe update (niet Benelux, slechts Nederland!) wilde aanschaffen voor het volle pond. Volle pond? Nee, je kreeg maar liefst 10 euro korting op het bedrag van 120,00 euro. Ik mocht dus voor bijna de volledige nieuwprijs een kaart kopen die niet 3, maar 1 land bestrijkt. Lust je nog peultjes? Op het Waypoint forum waren hier terecht veel verbolgen klanken over geuit.

Garmins prijs en prestaties zijn dus bij lange na niet in verhouding!
(Zie meer van mijn Garmin ervaringen op abtuyp.blogspot.com)

 

Waar kan ik gratis fietskaarten downloaden?
Open source (=gratis en legaal) fietskaarten downloaden voor Garmin navigatie kun je hier vinden: www.velomap.org (ook mooie paadjes voor motorrijders!)

Fietsen in de Dordogne
Vanmorgen om 9:00 op de racefiets. Iedereen sliep nog, dus alle tijd.
Bij het opstappen was de temperatuur nog laag; dacht dat ik eraf zou vallen van de kou….  Maar geen nood, dat probleem was alweer gauw uit de wereld; er moest geklommen worden! Ik had alles wat in mijn vermogen lag nodig om de berg op te komen, zo af en toe, hier en daar… Franse kilometers zijn anders..

Garmin leren gebruiken is lastig!
Na de Zumo 660 en Edge 704 geheel en al te hebben uitgeplozen (veel doe-het-zelf systeembeheer heen-en-terug-omdat-Garmin-glashard-ongeteste-beta-software-als-update-lanceert, tientallen youtube instructiefilms, en vooral veel tijd kwijt, tijd, tijd en nog eens tijd……..), nu eens de fietsnavigatie met de Edge onder de loep gelegd.

Instinkers bij gebruik Garmin navigatie:

 1. Garmin gesproken instructies zijn slecht
  Garmin apparaten geven wel instructies (ga links, rechts, etc.), maar soms ook niet.
  Het is niet duidelijk waarom niet. Ook doet het apparaat dat ook weer wel in situaties waar je het juist niet zou verwachten: voor het rechtdoorrijden op een T-splitsing zegt het stomme ding dat je linksaf moet gaan…
  Uitermate verwarrend voor de nietsvermoedende gebruiker
 2. Belangrijk: volg het routelijntje!
  Met de knop MODE kun je door de diverse pagina’s bladeren.
  Als je – net als ik deed – uitgaat van de instructies, zeurt het apparaat binnen de kortste keren: “Van route af. Herberekenen?”
  Je bent dan ook inderdaad zonder het te weten van de route afgegaan.
  Hou de pagina met het routelijntje erbij!
  (Op de Edge: knop MODE blijven drukken tot je de pagina met de kaart en de paarse routelijn ziet.)

Voorlopige conclusie m.b.t. Garmin navigatie
Daar waar TomTom en Apple proberen om het de consument zo gemakkelijk mogelijk te maken, lijkt Garmin het tegengestelde te denken. Vooraleer de koper echt kan gaan genieten van zijn aankoop moet deze eerst een lange weg volgen van extra aankopen, bestudering en valkuilen. Na 2 apparaten te hebben bestudeerd, kan ik het volgende zeggen. Garmin lijkt als bedrijfsfilosofie te hebben: “..hoe kan ik het de gebruiker zo moeilijk mogelijk maken met teveel noodzakelijk doe-het-zelf-systeembeheer, ongeteste en fouten bevattende software, hoge prijzen en een superslechte handleiding waarin werkelijk alle structuur en gebruikersinzicht ontbreekt…?”

Het idee echter achter bv. de motor- en fietsnavigatie (prachtige paadjes berijden die je zelf nooit zou vinden) is natuurlijk geweldig. En tegen Garmin en Waypoint wil je absoluut zeggen: ga zo door! Verbeteren, jongens, verbeteren….. prachtig werk! Hier is de consument mee gebaat.

Maar nu komt het: allemaal leuk en aardig, maar niet voor deze prijs!
De consument betaalt veel te veel geld voor een product wat nog niet goed werkt, niet voldoende doorontwikkeld is.
Prijs en prestatie zijn geenszins in verhouding!
Garmin, shame on you!

3 gedachten over “Fietsnavigatie Garmin – mijn bevindingen”

 1. garmin 810 edge een ramp.
  Met basecamp vreselijk traag. Snel routes maken in Italië vergeet het maar.
  Grote teleurstelling
  Ben het met eerste reactie volledig eens
  Kost handen vol geld en nog niets

 2. Helemaal mee eens. Kreeg van m’n lief een Garmin touring Edge cadeau (zomer 2014) vlak voor een stedentrip (fiets mee) naar Parijs. Wat was dat een ontgoocheling. Traaaaaaaag… bij berekenen, herberekenen (zogenaamd van het pad) enz. Als je wilde weten waar je was, kwam je daar pas na 15 minuten achter. In- of uitzoomen duurde zo lang dat je er maar vanaf zag. Daardoor had je geen enkel overzicht van waar je je bevond. We navigeerden niet, we dwaalden. Na twee dagen proberen zei ze: “Geef hem alsjeblieft aan mij, dan berg ik hem op.” Dat was goed gezien van haar want ik wilde hem kapot smijten. Verder gereden met een kaart. Wat een opluchting. Bij thuiskomst teruggestuurd naar Wehkamp, dat kon gelukkig nog.
  Nu rijden we rond met een Tomton Go 500 op een zelfgemaakte houder. Tomtom is natuurlijk niet een echt fietsnavigatie apparaat. Je zet hem op fietsen en hij doet dat best goed eigenlijk. En snel. Groot scherm makkelijk te lezen. In- en uitzoomen in real-time, wat een opluchting. De accu gaat ruim twee uur mee. Je spaart accu door hem regelmatig ‘uit’ te zetten tussen instucties. Hij is binnen enkele seconden wakker en weet al waar hij is. Als extra heb ik een externe usb accu, die ik voor mijn telefoon heb, bij me maar ik heb hem nog niet hoeven gebruiken.

  1. Klaas,

   Dank voor reactie (sorry voor zo laat; WordPress sitemelding was in mijn spambox gekomen).
   Ik zou graag leren van je Tomtom ervaringen.

   Grillige gedachte: misschien zijn onze (goede) ervaringen met Tomtom (ik zweer erbij) juist datgene dat ons dwarszit om Garmin nog een kans te kunnen geven…

   Vraagje: gebruikt jouw Tomtom ook aparte fietskaarten?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

[+] kaskus emoticons nartzco

[+] Zaazu Emoticons Zaazu.com