Films en muziek – terug naar hifi

macmini

Al een aantal jaren had ik een heuse mediaplayer (merk: Mede8ter) werkeloos staan. Door ergernis en slecht presterende apparatuur had ik het fenomeen video- en audiogenot zelfs geheel uit het oog verloren. Herkenbaar? Welnu beste lezer, verheugt u, er is een oplossing voor ons beeld- en geluidsliefhebbers, die iets meer willen!

Geluid en beeldgenot met computertechniek, kan dat? Ja
Je oude stereoapparaten zijn een keer aan vernieuwing toe. Daarnaast wil je toch ook graag meegaan met de tijd en de nieuwste technieken gebruiken. Maar zelfs als je bereid bent hiervoor in de buidel te tasten, is een keuze nog niet eenvoudig. Want wat moet ik nu gaan aanschaffen? Welke apparatuur is er voor audio- en videofielen, die stabiele, betrouwbare apparatuur willen, en zelfs misschien met één druk op de knop willen genieten van mooie klanken en HD beelden? Wel, sinds kort zie ik weer licht in de duisternis. Ik geniet weer volop van films en muziek. En voor de bediening gebruik ik een gerieflijk draadloos toetsenbord en een superdoordachte draadloze muis. Ik ben zo verrukt als een kind met een handvol geld in een snoepwinkel.

Net-niet optie 1: smart TV
Half jaar geleden een slimme tv aangeschaft. Kort samengevat: de smart tv is slim, maar het is en blijft een tv die computer wil zijn en dat nooit zal worden. Het zwakke punt: de bediening, ofwel het ontbrekende toetsenbord. Denk even aan het intikken van een lange titel op de website ‘Uitzending gemist’, maar dan met een onhandig afstandbedieninkje waarbij je moet schuiven om letters één voor één te selecteren. Klooien en pielen op een vierkante centimeter dus. Het verplicht werken met apps (waarin we verwend zijn met Apple die hierin voor mij de enige echte is) betekent telkens weer een moeizame zoektocht. Conclusie: voor invoer van tekst is een toetsenbord nodig en het zoeken van wat dan ook is direct op het wereldwijde web toch het lekkerste. Ook zijn codecs (hierover zo meer) niet altijd gegarandeerd.

Net-niet optie 2: bluetooth apparaten en stereo
Mediaplayers, laptops, tablets en andere standaard varianten om films en audio af te spelen zijn leuk, maar geluids- en beeldkwaliteit blijven van inferieure kwaliteit. Om audiobestanden (bv mp3) goed te laten klinken, is zwaarder materieel nodig: een DAC. Een DAC is een apparaat dat digitale signalen (computer) converteert naar analoge signalen (versterker). Je computer doet dit ook via de interne geluidskaart, maar ook hier is alle waar naar zijn geld. Een DAC converteert geluid op een hogere resolutie. Jawel, ook geluidsbestanden kennen een resolutie. Dit wordt aangegeven in (k)bps: (kilo)bits per seconde. De ‘Hi’ in ‘HiFi’ vraagt gewoon investering. DAC, dus.

OK, ik wil dus: hifi beeld/geluid + bedieningsgemak. Wat heb ik dan nodig?

Het moge duidelijk zijn: om in je huiskamer te genieten van audio- en videokwaliteit is meer nodig. Het pc-gedeelte in smart tv is als werken door een sleutelgat, mediaplayers missen computerfunctionaliteiten en hebben ‘shitty’ interfaces. Allemaal oplossingen die niet voldoen voor degene die iets goeds in huis wil halen. We hebben dus nodig: een (i.v.m. plaatsing bij stereo niet al te grote) computer, die beeld en geluid goed ondersteunt. Dan kom je toch uit bij de Macmini van Apple.

De hardware
Van wat vrienden kreeg ik wat tips:

 • Vriend 1 zei: “.. koop een MacMini(*) en een DAC(**)…”
 • Vriend 2 zei: “…koop een NAS(***) voor opslag grote bestanden en maak je eigen cloud thuis…”
 • Vriend 3: ga ik nog uitnodigen, want hij heeft een Vlink…. Ben ik nu een freak?

Toelichtingen:

 • (*) Mac Mini is een heuse Mac pc ter grootte van een theelichtje (foto boven).
  Let op: het woordje ‘mini’ slaat op de kast, allerminst op de prestaties!
  Randapparatuur voor MM koop je apart.
  Als scherm gebruik je je slimme tv, muis draadloos, toetsenbord draadloos, dvd drive apart, netwerkaansluiting.
  Een ware openbaring!
 • (**) DAC = digitaal analoog converter.
  De noodzaak voor goed klinkende audio.
  Ook een slechte mp3 (128 kbps) klinkt hiermee goed.
  Mijn keuze: DacMagic Plus van Cambridge.
  Deze speelt (uitsluitend) stereo audio prachtig af, en kan DTS 5:1 signalen doorgeven naar de versterker.
 • (***) NAS = network attached storage.
  Een flink en snel werkend schijfstation met netwerkaansluiting voor opslag van je bestanden. In de meterkast (koel) zetten, op je router aansluiten, en hierop je je favoriete audio en video opslaan. In feite ‘stream’ je dan je audio en video naar tv en/of versterker. En je kunt ook je eigen cloud ook nog eens benaderen van buiten af. Ik heb gekozen voor het merk Synology – ietjes duurder, maar je krijgt wel kwaliteit.

De software
Mijn fervente Windowsvriend zei mij: “… je gaat met je mac stuklopen op je video-codecs….” Codecs (coderen en decoderen) zijn kleine stukjes software die de aansturing van de vele verschillende videoformaten (mpeg, flac, mkv, iso etc..) mogelijk maken. Anders gezegd: die heb je nodig om films te kunnen afspelen.

Mijn vriend vergiste zich: met de gratis videoplayer VLC (voor Mac / Windows) heb je alles in huis. Kwaliteit, bedieningsgemak, gratis downloaden op heb web. En voor de gadgetjager is er ook nog een iPad app, waarmee je ook nog eens een superprecieze afstandsbediening met extra mogelijkheden ter beschikking hebt voor je VLC player. Maar het mooiste is de intuïtieve en kinderlijk eenvoudige bediening met muis en toetsenbord van je ‘speler’.

Enkele veelgebruikte handelingen die mij telkens weer een zucht van verlichting en genot doen slaken in VLC op de Mac:

 • Snelspoelen: veeg horizontaal over de muis
 • Volume: veeg verticaal over de muis
 • Pauze/Start: spatiebalk of muisklik

Betrouwbaarheid en degelijkheid – and the winner is…
Ik heb geen aandelen in Mac en de leveringen bij Applestore verlopen ergerlijk traag. Maar het mooie van Mac computers is dit: het werkt. Altijd. Draadloos werkt ook. Altijd. Je krijgt bij de Macmini zelfs een prachtige, handzame remote. Een die werkt, ook voor website players (Uitzending Gemist). Altijd.

Wauw… dit is pas genieten….

Het is alsof iets in mij weer tot leven gewekt is en ik mijn oude liefdes Beeld & Geluid terugvond. Ik geniet weer!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

[+] kaskus emoticons nartzco

[+] Zaazu Emoticons Zaazu.com