Handleidingen binnen handbereik in je iPad of tablet

Devices

Een handleiding van apparaat of software zoeken duurt altijd te lang wanneer je hem nodig hebt. Een boekenplank vol papierwerk dat je enkele keren in je leven nodig hebt en verder nooit meer aanraakt. De oplossing: sla ze als PDF (Apple: iBooks, Win: ebook) op in je iPad of tablet. Sinds ik in mijn iPad mijn persoonlijke handleidingenbibliotheek heb aangelegd, ben ik het fenomeen PDF gaan waarderen en benut ik apparaten en software beter. Een wereld gaat voor je open!

Alleen handleidingen? Nee, ook garantiebewijzen..

Elk individu in onze maatschapppij bezit een of meerdere apparaten. Met heel veel functies en mogelijkheden erin. Het gebruik ervan is vooral bij de start vaak een waar mysterie en een opgave in de vorm van een weken- of zelfs maandenlange puzzeltocht. Maar nu het goede nieuws: van bijna elk apparaat of softwarepakket is de handleiding wel op te halen vanaf het internet in PDF formaat. Ga naar de site van de fabrikant en zoek naar pagina’s met namen als ‘Support’ of ‘Downloads’ en hupsakee.. En met een beetje geluk is die PDF ook nog voorzien van een inhoudsopgave met hyperlinks. Met andere woorden: een klik op de pagina die je nodig hebt, en je bent er al. Loopt u al warm? Lees verder.

Sinds ik handleidingen verzamel in mijn iPad, heb ik rust gekregen in mijn leven. Het idiote maar onmiskenbare schuldgevoel van ‘dom’ zijn omdat je je eigen TV niet kent en slechts voor een percentage gebruikt, raak ik kwijt. En ik word ook nog eens blijer dan ik al was met mijn eigen spullen.

We hebben wat dingen nieuw gekocht de laatste tijd. Voor alles is een handleiding. En vaak is die honderden pagina’s dik. Het kwam er maar al te vaak op neer dat ik apparaten slechts voor een deel gebruikte. Eenvoudig omdat ik geen zin had om voor elke vraag of wissewasje die dikke boekwerken op te pakken. Nu lees ik handleidingen ook daadwerkelijk door. Het ‘scannen’ van een handleiding gaat nu snel en makkelijk. Eenvoudig omdat het zo lekker bladert op mijn iPad.. Wanneer ik even ergens op moet wachten, een paar minuten te doden heb, in bed, of zelfs op het toilet! Ook het toevoegen van bladwijzers is een geniaal fenomeen in iBooks (iPad)!

Hoe krijg je een PDF in je iPad?

Een iPad is voor consumentengebruik een heerlijk en makkelijk te gebruiken apparaat met werkelijk sublieme geluids- een beeldkwaliteit. De uitwisseling van bestanden echter kan wat lastig lijken in eerste instantie, omdat je voor elke handeling iTunes nodig lijkt te hebben. Dat is echter niet helemaal waar. Met behulp van clouds als Google Drive of Dropbox is dit een peuleschil. Even opletten: alles wat je in clouds publiceert, wordt gelezen en gescand voor reclamedoeleinden.

Zo doe je dat:

 • Download de handleiding in PDF formaat van je apparaat/software
 • Plaats die in een cloud, bv. Google Drive
 • Open op je tablet de PDF in de cloud-app
  (op iPad moet bv. de app Google Drive draaien)
 • Klik op ‘Openen met’ en selecteer je PDF reader (iPad: iBooks)

Tips van Tuyp:

 • Ook toepasbaar op documenten die je niet kwijt wilt: facturen, garantiebewijzen, reisbescheiden etc. Scannen kun je met een app op je slimme telefoon of tablet. Je maakt een foto en je hebt een PDF die nooit meer verloren gaat.
 • Geef je PDFs een herkenbare groepscodering om voor jezelf het overzicht te behouden. Ik hanteer bv een tweecijferige codering om soorten PDFs te groeperen (en vooral: te sorteren!): 00 = handleidingen, 01 = diversen etc.
  Voorbeeld: handleiding TV heet in mijn iPad: ’00 Samsung TV handleiding – aanschafdatum’
 • PDFs kun je samenvoegen, bewerken en opslaan met je eigen toegevoegde pagina’s, foto’s enz. (gebruik op de Mac: Voorvertoning, in Windows: Acrobat).
  Zo kun je bv. de aankoopfactuur van je tv achter je handleiding plakken in je PDF. Handig, of niet?
 • Muzikantentip: songteksten en partituren.
  Sla op als PDF, samenvoegen en je hebt het gehele repertoire in slechts één PDF. Lekker makkelijk bladeren…!

Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

[+] kaskus emoticons nartzco

[+] Zaazu Emoticons Zaazu.com