Hardloopcursus – les 1

JeroenBijman

Gisteravond de eerste hardlooples gehad bij Sport en Therapie (Jeroen Bijman) in Purmerend. Voor een zeer betaalbaar bedrag leer je hier heel veel op een erg leuke manier. Ik had in mijn jonge jaren weleens gerend. En dan deed ik zoals zovelen: ik liep. Zonder te weten hoe en waarom, liep ik zoals ik dacht dat het moest. Och arme…

 

 

Hardlopen? Kun je dat leren?

Ik wist niet eens dat het bestond: hardloopcursus.
Maar wis en waarachtig, zelfs naast mijn deur! Tenslotte is Purmerend en Volendam met de auto 10-15 minuten rijden, nietwaar? Hoe het ook zij, meteen al in de eerste les kreeg iedereen die meedeed al een aantal zaken te horen, die geheel nieuw waren. Hoe hou je je handen? Hoe beweeg je je armen? Hoe hoog hou je je armen? Wat gebeurt er met je lichaam tijdens het lopen? De loopbewegingen ontleed en fysiologisch toegelicht. Een schat aan informatie voor iedereen die weleens een rondje trimt, of zelfs maar rent om de bus te halen!

Hardlooples van een deskundige

Het is zeer prettig om uitleg over je eigen fysiek te krijgen van iemand waarvan je weet dat hij deskundig is. Tenslotte, als iemand iets weet over ons fysiek bewegingsapparaat, is het wel de fysiotherapeut, nietwaar? Je kunt tijdens het lopen de man alle denkbare vragen stellen. Dit is voor mij werkelijk een soort van openbaring. Heerlijk, gewoon! Je bent gezond bezig en leert ook nog eens wat! Wie heeft het?? Warming-up, cooling-down, afwikkeling van de voet, alle uiterst belangrijke zaken komen voorbij. Uitermate leerzaam!

Schoenen, kleren en andere spullen

Uiteraard hoort bij de cursus ook advies over de aanschaf van goede schoenen, lichtgevende vesten, verlichting, kleren etc. Ook zeer prettig! Als beginnende loper weet je bijvoorbeeld niet dat wanneer je je hardloopschoenen 2 jaar in de kast laat staan, deze maar beter niet meer voor rennen kunt gebruiken. Zoals een motorhelm met de jaren eerder gevaarlijk dan veilig wordt omdat de binnenschaal verhardt, drogen hardloopschoenen uit en verdwijnt dus de demping mettertijd. ‘Goede schoenen zijn belangrijk’ is uiteraard een understatement, zoals er geen tweede bestaat. En je krijgt ook nog eens goede adressen aangereikt waar kundige verkopers goede service verlenen bij de aanschaf van betrouwbare spullen. Ook weer zeer prettig.

Conclusie: zeer leerzaam en zeer leuk om te doen!
Ik kan niet wachten…

Jeroen Bijman, bedankt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

[+] kaskus emoticons nartzco

[+] Zaazu Emoticons Zaazu.com