Het Franse verkeer – mannen van de A

Fransen rijden anders als wij. Op provinciale wegen wordt hard gereden, te hard. Afstand houden is er niet bij, helemaal niet als zij achter Nederlanders rijden, aldus mijn gastvrouw. Toen wij gisteren richting Perigueux reden, zaten er respectievelijk een gepimpte VW Golf en een gepimpte Audi achter ons. De Golf (met de A van ‘apprentice’ – leerling – in het achterraam) propte zich al vrij snel tussen mij en mijn voorganger. De Audi met toegeknepen oogjes en sportieve aanblik bleef achter mij zitten duwen en hield eenvoudig veel te weinig afstand, hetgeen snel zou blijken.

Nu word ik heel vervelend als andere mensen in het verkeer niet alleen met hun eigen veiligheid, maar ook die van mij en mijn passagiers willen spelen. Dat zie ik direct als het in de waagschaal stellen van andermans levens door mensen die hiervan de gevolgen niet overzien. Daar word ik dus korzelig van. Dus ga ik snelheid verminderen. En als het te gek wordt met het opduwen, waarschuw ik met mijn remlichten. Maar het liefste ben ik dat soort weggebruikers eerder kwijt dan rijk, dus probeer ik ze te ‘helpen’ mij zo snel mogelijk voorbij te komen. Want dat is tenslotte kennelijk een levensreddende behoefte voor ze, nietwaar?

De noodstop
We reden met 2 Nederlandse auto’s op een Franse provinciale weg achter elkaar (max. snelheid 80) met een kruissnelheid van 90 à 100 km per uur. Je voelt je dan onwillekeurig nog steeds schuldig, iemand die het verkeer ophoudt, gezien de genoemde 2 auto’s die zich achter je verzamelen en je lijken te willen laten weten, wat voor een trage sufferd je bent.
Op enig moment kwam er aan de rechterkant van de weg een verkeersbord langsvliegen van mobiele aard, zo’n aanhanger met borden erop. Daarop stond met echt grote letters een Frans woord dat mij niet bekend voorkwam, maar in elk geval deed vermoeden dat er werkzaamheden op ons pad waren te verwachten. En die kwamen. Een stilstaande file, direct achter een onoverzichtelijke bocht. De drukkerige jongeman in de Audi achter mij had dit bord zowiezo kennelijk over het hoofd gezien, bleef drukken en toen ik achter de file tot stilstand kwam (en gelukkig ruim op tijd mijn alarmlichten aan had geschakeld), moest mijnheer boven op de rem en kwam met gierende banden tot stilstand op enkele centimeters van mijn achterbumper.

Een witte sticker in het raam….. grote, rode A erin….. (apprentice = leerling).
Dit zijn mensen die pas hun rijbewijs hebben.
Franse beginnende automobilisten zijn verplicht die sticker de eerste 2 jaar in het raam te hebben.

Hou rekening met leerlingen, zij doen dit niet met ons!
Pas op voor de mannen van de A.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

[+] kaskus emoticons nartzco

[+] Zaazu Emoticons Zaazu.com