Mijn gehoor – het piept en kraakt…

Door een Facebookbericht geïnspireerd.  :kr

Muziekje aan..
Je ziet ze vaak in bus of tram: jonge mensen met de zg. ‘oortjes’ in van slimme telefoon of ipod. En hard dat dat gaat…. Ook beroemdheden die dagelijks op tv zijn als zanger weten niet hoe zij hun gehoor zouden kunnen beschermen. Je zou toch verwachten dat juist de professionals op het podium weten dat zij voorzichtig moeten zijn, en weten hoe ze om moeten gaan met hun belangrijkste gereedschap? Maar nee, ik ben er zelf bij geweest toen een bekend artiest vrolijk zijn eigen gehoor langzaam maar zeker vernielde. Hij deed dit door in de repetitieruimte zijn in-ear monitors zo loeihard in zijn binnenoor te laten schallen, dat ik het op 6-7 meter afstand boven de toch respectabele geluidsinstallatie uit (!) kon horen sissen.

Geluid
Geluid is overal. Er is overal teveel geluid. Teveel voor je oren om aan te kunnen. Je gehoor slijt dus. Op straat in het verkeer, in de kroeg, zelfs in de huiskamer of een luide collega in overleg op het werk. Eenmaal beschadigd gehoor keert nooit meer terug.

Hoe werkt ons gehoor?
In ons binnenoor bevindt zich het slakkenhuis, gevuld met vloeistof en zo’n 18.000 trilhaartjes per oor. Die haartjes kun je vergelijken met een korenveld, dat in de wind zo mooi heen en weer golft. Als de haartjes breken (door overbelasting), groeien zij niet meer aan. Ons gehoor kan ook tijdelijk verstoord zijn. We spreken dan van ‘lawaaidoof’. Dit kan enkele dagen duren, daarna zal het gehoor (soms in beperktere vorm) terugkeren. Het gehoor kan ook beschadigd raken. Dan keert het niet meer terug.
Dus, lieve lezers, pas op: gehoorschade is definitief!

Een mooie doorsnede van het menselijk oor (ga naar de site oorcheck.nl en klik op de cijfers in de afbeelding) vind je hier: http://www.oorcheck.nl/index/83/zo-werkt-het-

20130422_1150_gevangenscherm

Ondergetekende heeft jarenlang in een kroeg gewerkt.
Mensen hebben bij het voeren van gesprekken in een drukke omgeving de neiging om hierbij hun lippen aan je oor te drukken. Geluidsopbrengst van de menselijk (geschreeuwde) stem kan echt loeihard zijn! Veel mensen worden doofgetoeterd door iemand die zo vriendelijk is om zijn/haar verhaal te willen vertellen…

Gehoorbescherming
Ik ga nooit van huis zonder mijn (aangemeten) oordoppen…
Er is veel van op de markt, maar ook hier geldt: wat meer uitgeven = wat meer kwaliteit.
Het beste werkt voor mij de overblijfselen van mijn vorige in-ear monitor headsetje; 2  op maat gegoten rubberen doppen, die mijn gehoorgang echt voor zo’n 90% afdichten. Ik gebruik ze ook onder mijn motorhelm. Werkt super.

De piep en andere brokken
Mijn vriendin berichtte ‘ik heb een tuut in mijn oor’.
De piep kan tijdelijk zijn en door (geluids)rust genezen.

De piep in je hoofd na een concert, de ruis als je daarna in je bed ligt… geluiden die je vast bekend in de oren klinken. Meestal gaan ze vanzelf over. Meestal. Als je niet oppast geeft gehoorschade je bijgeluiden voor de rest van je leven.

De verzamelnaam voor deze aandoening is tinnitus. Oorsuizen is een bekendere term, maar ook piepen of fluiten is een vorm van tinnitus. Sommige mensen hebben zelfs het snerpende geluid van een slijptol in hun hoofd. Altijd! Het gaat om ‘schijngeluiden’, die ontstaan als je oren of oorzenuw uit zichzelf, zonder aanleiding, signalen doorgeven. In de hersenen krijgen die de betekenis ‘geluid’.

De audicien kan je informeren.
Wees zuinig op je spullen en draag gehoorbescherming.

Klik op de afbeelding in dit artikel voor meer informatie over gehoor en hoe ermee om te gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

[+] kaskus emoticons nartzco

[+] Zaazu Emoticons Zaazu.com