Ubuntu draait

20130722_0835_ubuntuOp zoek naar professionele software voor webwinkels kreeg ik Magento (OS) voor de lens. Aangezien Linux aanbevolen werd, de stoute schoenen aan… We gaan een webserver installeren, die draait op Linux. Maar eerst: Ubuntu.

VmWare
Het pakket om servers en installaties te testen is voor mij VmWare.
Virtuele Machines installeren, dus.

Vraag 1: Ubuntu server of desktop client?
Wat heb je nodig voor een webserver?
Aangezien op mijn eigen windows laptopje Apache webserver heb draaien, besloot ik vooralsnog te gaan voor een desktopinstallatie. Eers maar eens zien of ik dat spul in de lucht krijg.

De 64-bits Desktopversie 12.04 van Ubuntu was snel gedownload en het feest kon beginnen. Wat youtube filmpjes leerden mij wat meer en de site wikihow (zie post gisteren) bracht zelfs een lichte sprong van blijdschap in mijn IT-hartje.
Installatieprocedé met het zg. Easy-install (hangt kennelijk aan het Ubuntu iso bestand vast) verliep redelijk goed, echter de melding ‘Please wait…’ waarbij de grafische userinterface automatisch wordt geïnstalleerd, bleef wel erg lang hangen.

Na wat buitenactiviteiten op deze prachtige zomerse dag besloot ik dat het wachten lang genoeg geduurd had. Slechts één zoekslag met Google leverde al resultaat op. Kennelijk hadden meer mensen hier last van. Tijdens het wachten op installatie van GDM (Gnome display manager) kun je toch gewoon commando’s op de prompt invoeren.
Er was slechts een commando nodig om de GDM handmatig te installeren: sudo apt-get install gdm.

Ubuntu draait.

Volgende stap: webserver Xampp installeren, beveiliging etc.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

[+] kaskus emoticons nartzco

[+] Zaazu Emoticons Zaazu.com