Zwerfkatten afschieten is wreed

15805384-chat-gris-chat-blanc_klein

Dierenvriend en kattenhouder als ik ben, doet het mij pijn om te zeggen, maar het opruimen van zwerfkatten is noodzakelijk. Maar de barbaarse oplossing van het afschieten, daar moet een eind aan komen. Jaarlijks worden in Nederland zo’n 10.000 katten afgeschoten. Barbaarse methoden. Waarom moeten we vooral niet grijpen naar het geweer en diervriendelijker oplossingen zoeken?

 

Schietsport op leven

Het schieten op levende wezens is de wreedst denkbare vorm van sport. Het (al of niet ten dele) kapot geschoten worden voelt voor dieren niet anders als voor mensen. Nu zult u wellicht denken: koeien worden toch ook afgeschoten? Waarom is dat in dit geval dan zo fout? Antwoord: omdat de koe de schietbuis op zijn kop gezet krijgt en daarbij ook nog stilstaat. Zwerfkatten laten zich niet benaderen, zitten ver weg. Dus bij schieten op wilde katten is het in zeer veel gevallen bijna een zekerheid dat het schot niet geheel, maar TEN DELE zijn doel MIST. Met andere woorden: het dier raakt alleen maar licht- dan wel zwaar gewond. Knal, bloed, pijn.

Want laten we eerlijk zijn: niet iedereen is een scherpschutter als Lee Harvey Oswald, nietwaar? De mythisch geworden figuur, die er in slaagde president Kennedy in een rijdende auto in het hoofd te raken. (Inmiddels is wel duidelijk geworden, dat ook hij dit inderdaad niet heeft gekund.)

Terug naar de katten. Zie je de bloederige slachtingen al voor je? Want ook een vriendelijk schot hagel (een kogel klinkt zo crú, nietwaar?) is voor een kat niet echt een pretje te noemen. Kun je – zelfs al zouden alle kleine kogeltjes in zo’n patroon doel treffen – zeker zijn van een snelle en pijnloze dood ? Ik heb grote moeite om dit te geloven.

Een aangeschoten dier dat in plaats van gedood slechts verwond is, gaat in de meeste gevallen een pijnlijke en langzame gruweldood tegemoet. Als het beestje wegkruipt en geen hulp krijgt, is dit gewoon een zekerheid. Hoe kunnen dierenvrienden in één zin zeggen ‘ik ben tegen dierenleed’ en voorstander zijn van martelmethoden als schieten?

De kans

De kans om een verwilderde zwerfkat met een wapen ineens vakkundig te raken, cq. snel en pijnloos te doden, is zo klein als het winnen van de lotto. De kans om een zwerfkat met een wapen niet te doden, maar slechts gruwelijk te verwonden is daarentegen zo groot als een sporthal. Schieten is een barbaarse liefhebberij met 100% kans op bloederig lijden.

Het schot

Wat gebeurt er wanneer je op een zwerfkat schiet, en het dier bijvoorbeeld in zijn pootje raakt? Pootje kwijt of verminkt, kat vlucht op de overgebleven pootjes, zal hoogstwaarschijnlijk een stil plekje zoeken om in alle eenzaamheid en onder veel lijden op zijn dood te wachten. Het beestje bloedt gewoon dood. Soms tergend langzaam. Want laten we wel zijn, je gelooft toch niet in alle ernst dat je ooit in je leven een kans krijgt om je nobele werk af te maken en nóg eens op deze kat te schieten? Nee, toch? Dat wordt dus in (te) veel gevallen een gruwelijke, langzame dood voor onze toch al zo onfortuinlijke zwervers.

Stem TEGEN

Mensen die tegen dierenleed zijn, kunnen niet anders als onderstaande petitie van de Dierenbescherming te ondertekenen. Voor het opruimen van zwerfkatten zijn diervriendelijker oplossingen. Stop de lustmoord. Help zoeken naar diervriendelijker manieren van opruiming. Stem TEGEN het afschieten van katten en VOOR het werken met diervriendelijker oplossingen.

http://www.dierenbescherming.nl/NEE/

P.S.: mijn wellicht harde bewoordingen betekenen NIETS in vergelijking tot de pijn die een aangeschoten dier ervaart

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

[+] kaskus emoticons nartzco

[+] Zaazu Emoticons Zaazu.com